(H)eerlijke kerstdagen en een gezond 2017-tips


De feestdagen staan voor de deur, gezellig, maar ook lastig wanneer je ook dan gezond wil blijven eten? Hieronder heb ik 10 tips opgesteld, waarmee dat moet lukken. Feestdagen en eten, zo toch (h) eerlijk voor je lichaam!

Tip 1
Begin je dag met een goed, maar gezond ontbijt. Wat dacht je van havermoutpap met magere of halfvolle melk en bosbessen? Of magere of halfvolle yoghurt met ongezoete muesli en frambozen? Een goed begin is het halve werk en zo zorg je er in ieder geval voor dat je al een dosis vitaminen, vezels en mineralen binnenkrijgt en je krijgt er energie van!!

Tip 2
Ga je naar familie, vrienden of kennissen en wil je zoveel mogelijk de verleidingen weerstaan? Eet nog wat gezonds voordat je weggaat. Neem bijvoorbeeld een appel of banaan mee voor onderweg. Hiermee voorkom je dat de bakjes chips en noten niet veilig voor je zijn.

Tip 3
Drink voldoende water of (kruiden thee). Neem een uur voor en na de maaltijd een groot glas water en probeer tijdens de maaltijd zo min mogelijk te drinken.

Tip 4
Met de feestdagen wordt er vaak alcohol gedronken Zorg er wel voor voldoende water drinken. En houd mate. Alcohol bevat van alle voedingsstoffen de meeste calorieën.

Tip 5
Eet pas als je trek hebt en niet toevallig omdat er eten staat.

Tip 6
Eet rustig en geniet van het eten. Het klinkt heel logisch, maar dit wordt vaak vergeten. Wanneer heb jij voor het laatst bewust gegeten en minimaal 20 keer op een hap gekauwd? Als je rustig eet, dan zal je merken dat je minder eten nodig hebt om vol te zitten. Het duurt 20 minuten voordat ons verzadigingshormoon aangeeft dat we genoeg hebben gegeten.

Tip 7
Begin het diner met een salade of soep. Tegen de tijd dat je bij het hoofdgerecht belandt zorgt het verzadigingshormoon ervoor dat je niet teveel van deze maaltijd eet.

Tip 8
Een inkoppertje; stop als je vol zit. Het is heel makkelijk om jezelf te overeten met de feestdagen, maar het is veel minder prettig om met een overvolle buik de nacht in te gaan. Of nog erger, misselijk worden omdat je teveel hebt gegeten!

Tip 9
Maak een wandeling. Door alle drukte tijdens de kerstdagen kan het sporten erbij inschieten. Een wandeling maken met familie, vrienden of kennissen is gezellig en een mooie gelegenheid om aan beweging te doen en te genieten van buitenlucht en prachtige lichtjes.

Tip 10
Ontspan! Voor veel mensen zijn de feestdagen stressvolle dagen. Houd het simpel. Wist je dat onze spijsvertering niet goed reageert op stress? Het werkt averechts als je met stress gaat eten. Je eten wordt dan niet goed verteerd.

Geniet van een (h)eerlijke kerst en een gezond 2017.

Gezonde groeten,

Annamijn Schmal

 

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *